Okay,hari ni sis nak kongsi satu resepi.Resepi ayam paprik.Jujur,hari ni buat pertama kalinya sis cuba sendiri resepi ni.Selalunya sis tengok je dan tolong makan.Okay dekat bawah ni sis sertakan bahan-bahan dan cara memasaknya.
Bahan-bahan:
- 4 ketul ayam dihiris halus
- 2 ulas bawang putih dicincang halus
- 1 biji bawang besar dibelah dua dan dihiris(ikut citarasa sama ada mahukan bawang yang sikit atau banyak)
- 2 helai daun limau purut
- 1/2 cili merah dihiris(kalau nak lebih pun boleh)
- 2 biji putik jagung dihiris
- 1/2 biji lobak merah dihiris
- 2 biji kacang panjang dipotong
- 2 sudu makan cili kisar
- 2 sudu makan sos tomato
- 2 sudu makan sos cili
- 2 sudu makan sos tiram
- 1 cawan air
- garam secukupnya
- Panaskan minyak.Tumis bawang putih sehingga naik bau.
- Tumis cili kisar sehingga pecah minyak.
- Masukkan semua sos dan tumis sehingga pecah minyak lagi.(saya x tahu istilah yang tepat..hihi maaf)
- Masukkan ayam dan kacau.
- Masukkan air dan kacau.Biarkan hingga mendidih.
- Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
- Tambahkan semua bawang besar,cili merah,putik jagung,lobak merah dan kacang panjang.Kacau sehingga sayur layu sedikit.(jgn layu sgt nanti khasiat hilang)
- Tutupkan api dan ayam paprik sedia dihidangkan.
Okay,itu resipinya.Tapi,kalau anda nak menggantikan daun limau purut tu anda boleh gantikan dengan sos plum.Macam keluarga sis selalu buat.Hari ni kebetulan sos plum habis,jadi sis ganti dengan perahan limau nipis sebiji.
Maaf kalau ada yg terkurang atau terlebih.
![]() |
ni yg sempat sis snap tadi. |
Selamat mencuba.
Dapnye.... :) ;)
BalasPadam